Magazinele din Republica Moldova sunt pline cu produse din import. Noua lege care prevede ca cel puțin jumătate din marfa de pe rafturi să fie de producţie autohtonă nu funcţionează. Şi asta pentru că Executivul nu a elaborat deocamdată niciun mecanism de implementare a legii, transmite tvrmoldova.md.

Începând din 24 august, toate magazinele din Republica Moldova sunt obligate să aibă pe rafturi cel puţin 50 de produse agroalimentare autohtone.

Am fost astăzi în mai multe supermarketuri din Chişinău şi ne-am convins, însă, că noua lege nu se prea respectă.

„N-am observat, dar cred că nu se respectă, pentru că majoritatea sunt produse importate. Dar ar fi bine să fie mai multe produse de-ale noastre pentru că sunt calitative, bune.”

„Produsele autohtone sunt rare în magazine. Nu vezi diferenţa între produsele străine şi cele autohtone. Ar trebui cumva separate, ca să se deosebească produsele noastre de celelalte.”

„Începând de ieri, toate magazinele din Republica Moldova sunt obligate să aibă pe rafturi cel puţin 50% de produse agroalimentare autohtone, se respectă această lege? Nu!”

„Avem produse, marfă este. Trebuie să fie vândută la noi în ţară şi să ne folosim de produsele noastre, nu de produse străine”, sunt câteva dintre părerile oamenilor din Chișinău.

Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că Guvernul nu a elaborat mecanismul de implementare a noii legi, iar supermarketurile rămân pline cu produse de import.

Alexandru Slusari, vicepreşedinte Platforma DA: „Guvernul s-a limitat doar la aprobarea listei produselor care cad sub incidenţa acestei norme şi atât. Nu există mecanism pentru supermarketuri cum ar trebui să fie amplasate produsele: după suprafaţă, după volum, după numărul de pachete, după numărul de tone.”

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au declarat că mecanismul de implementare a acestei norme trebuie să fie elaborat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Tot ei trebuie să verifice dacă administratorii magazinelor respectă legea.

Lasă un răspuns