Varujan Vosganian: utilizarea limbii române în Ucraina este restrânsă prin tot felul de metode

Scriitorul și omul politic Varujan Vosganian a spus că declarațiile premierului Ciolacu despre „limba oficială a românilor din Ucraina” sunt „abureli”, pentru că de fapt nu a rezolvat cu nimic problema așa zisei „limbi moldovenești”.

„Am citit acum câteva minute o declarație a prim-ministrului Marcel Ciolacu, aflat la Kiev, care m-a nedumerit. Zice premierul: „ Limba oficială pentru românii din Ucraina este, de astăzi, limba română, nu limba moldovenească”. De când românii au o limbă oficială în Ucraina? Singura limbă oficială din Ucraina este limba ucraineană și asta e valabil pentru toți cetățenii ucraineni. Nu există o limbă oficială a românilor, alta decât cea a celorlalți cetățeni. Și utilizarea ei e restrânsă prin tot felul de metode despre a căror înlăturare domnul Ciolacu nu ne spune nimic.

Schimbarea denumirii limbii în manualele școlare – care e cu totul altceva – se poate face prin măsuri legislative și administrative despre care, de asemenea, premierul nu ne-a informat.

Să ne înțelegem. Românii din regiunea Cernăuți se numesc români, iar cei din regiunea Odesa, moldoveni. Iată ce ne spune Ambasada României din Ucraina : „Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) şi „moldoveni” (258.600 persoane).” Așadar, de aici trebuie pornit, de la faptul că mulți români sunt numiți, artificial, moldoveni.. Și de la necesitatea unei reale rețele de învățământ în limba română, inclusiv pentru cei care sunt numiți moldoveni. Poate că nu știți, dar de curând s-a hotârât ca 80% din predare să se facă în limba ucraineană.

Așa că ce ne spune domnul Ciolacu sunt abureli. Ca și existența unor drepturi în oglindă între minoritatea ucraineană din România și cea română/moldovenească din Ucraina”, a comentat Varujan Vosganian.

Reamintim că premierul Ciolacu a vorbit, triumfător, despre „limba română ca limbă oficială a românilor din Ucraina”, dar fără să menționeze cum schimbă situația acelor români despre care statul ucrainean afirmă că vorbesc „limba moldovenească”.

De fapt, în declarația comună a Guvernelor de la București și Kiev nu se pomenește nimic despre abolirea de către Ucraina a așa-zisei „limbi moldovenești”.

Lasă un răspuns

Previous post Urmează foametea? Semnalele de alarmă cresc în fața riscului de criză alimentară
Next post Dezvoltarea tehnologiei va duce la dispariția omului – susține academicianul Ioan Dumitrache