Lupta pentru păstrarea banilor fizici înseamnă lupta pentru siguranță, pentru independență și pentru libertate!

Cu câteva zile în urma, niște specialiști ai Băncii Naționale se plângeau ca românii au “la saltea” peste 65 de miliarde de lei, după estimările lor, si ziceau supărați ca locul acestor bani ar fi în depozite la bănci. Desigur, băncile și-ar dori ca toate economiile noastre sa nu fie păstrate în numerar, ci sa fie în depozitele lor, pentru a-și creste profiturile prin utilizarea lor, cat si pentru a ne taxa cu comisioane la cat mai multe tranzacții prin banca.

Dacă pentru bănci, este destul de evident de ce ar vrea sa ne scape de majoritatea numerarului, pentru stat și guvernanți motivele sunt mai puțin evidente.

Banii fizici, ca și proprietatea privata, înseamna siguranță, independență, și în ultima instanță, o garanție a libertății. Ceea ce guvernanții noștri, ca și cei din multe alte state, nu vor deloc sa mai încurajeze, ci cauta sa restrângă, încet, dar sigur, pas cu pas.

Nu degeaba are românul vorba “Ce-i în mână, nu-i minciună.”, vorba care se aplica foarte bine și la bani. Odată ce sunt depuși la bancă, banii tai fizici devin bani virtuali, și nu mai ai un control total asupra lor. Evident, se pot întâmplă foarte multe situații în care să-i pierzi , parțial sau total, temporar sau definitiv: falimentul băncii sau al statului, războaie sau calamități care sa afecteze alimentarea cu energie electrică, căderi ale rețelei de internet, erori ale sistemelor informatice bancare, atacuri ale hackerilor, popriri pe conturi și multe altele. Sa ne amintim numai de marea criza economico-financiara din Grecia din 2015, când cetățenilor li s-au limitat retragerile de numerar la 50 de euro pe zi pentru o lungă perioadă de timp.

Nu trebuie sa uitam ce s-a întâmplat în timpul plandemiei și apoi în timpul războiului din Ucraina în niște state asa-zis democratice, precum Canada și Germania. În timpul plandemiei, Canada a luat masuri și restricții foarte dure, provocând un protest masiv al șoferilor de tir. Hotărâți sa își apere drepturile și libertățile încălcate, mii de șoferi au blocat capitala, iar guvernul Trudeau a decis sa le blocheze conturile bancare tuturor protestatarilor, pentru a-i forța sa renunțe la protestul lor legitim.

Dacă acesta măsura total abuziva și ilegală s-a putut lua într-o tara fanion al democrației, membră a NATO și frunte a Occidentului, este evident ca s-ar putea ajunge la așa ceva și la noi, în anumite circumstanțe.

Într-o alta situație, după ce a început războiul din Ucraina, unei formatoare de opinie din Germania i s-au blocat abuziv de stat conturile bancare, doar pentru niște declarații publice considerate „propagandă putinistă”. Deci, se poate ajunge ca, într-un stat democratic, sa fii pedepsit prin oprirea accesului la proprii bani pentru un delict de opinie, pentru o părere incorecta politic, exprimata public. Cam abuziv si periculos precedent…

Pe de altă parte, niște mari specialiști financiari de pe la noi, se plângeau recent ca gradul de îndatorare al populației din România este cel mai scăzut din UE, și că acest lucru e cauzat de „lipsa de educație financiară a românilor”.

Adică, românii nu prea sunt încântați să se îndatoreze masiv la bănci, și să traiască toată viața pe datorie, pentru că „e mai proști” decât occidentalii? Sincer, mi se pare că retincența noastră în a ne îndatora la bănci pe sume mari este o dovada de bun-simț, înțelepciune și intuiție bună, iar nu una de ignoranță și de incultură. Și cred că e bine sa rămânem așa, pe ultimul loc în UE, la acest capitol. Lasă, să fie ei campioni.

În concluzie: chiar dacă, pentru moment, guvernul Ciolacu a făcut un pas înapoi în limitarea plăților în numerar, să nu ne culcăm pe-o ureche.

Lupta pentru apărarea dreptului nostru de a dispune cum vrem de banii noștri și pentru a ne păstra folosirea cash-ului continua, și e una pe termen lung. Pentru ca ai noștri guvernanți au de îndeplinit niște ordine venite de sus”, și nu se vor opri, ci vor încerca din nou, cu alte tactici și în alte momente.

Să nu uităm: lupta pentru păstrarea banilor fizici înseamnă lupta pentru siguranță, pentru independență și pentru libertate.

Lasă un răspuns

Previous post [Marea Britanie] Proces colectiv împotriva AstraZeneca, din cauza deceselor și reacțiilor adverse GRAVE provocate de serul Covid recomandat ca ”Sigur și Eficient”
Next post UE refuză finanțarea pentru mai multe gazoducte propuse spre construcție de Transgaz