Parlamentul European este de acord cu introducerea ID-ului digital și dorește accelerarea implementării monedei digitale europene

Parlamentul European a ajuns la un acord provizoriu cu privire la cadrul pentru ID-ul digital european si doreste o accelerare a implementării monedei digitale europene (Central Banc Digital Curency – CBDC).

Acordul provizoriu privind ceea ce este numit drept regulament eID (Identitatea Digitală Europeană) este prezentat de Consiliul European (care a lucrat la acord împreună cu PE) ca fiind o opțiune „sigură și de încredere”, care, de asemenea, „protejează drepturile și valorile democratice”.

Însă unul dintre cei care se opun, cum este membrul olandez al PE Rob Roos, a comentat pe rețeaua X, descriind vestea ca fiind „foarte proastă”. Potrivit lui Roos, în procesul încheierii acestui acord, cele două instituții ale UE „au ignorat ceea ce spun toți experții în probleme de confidențialitate și securitate”.

Comisarul Breton s-a grăbit să anunțe că, întrucât există acum un portofel pentru identificare digitală, „trebuie să punem ceva în el”. Potrivit europarlamentarului Roos, Breton vorbește despre o legătură între eID și (viitoarele) CBDC-uri. În postarea sa pe X, Breton s-a arătat bucuros de acest pas, felicitându-i pe cei care au lucrat la acest rezultat, pe care l-a numit „un pas uriaș și o premieră mondială”.

Un pas care, potrivit acestuia, garantează un nivel superior de securitate și confidențialitate, oferind în același timp cetățenilor țărilor UE „o identitate electronică securizată pe tot parcursul vieții”. Totuși, Roos consideră că se mai poate face ceva în acest sens, întrucât PE încă nu a votat acordul, și îi îndeamnă pe cetățeni să-și contacteze europarlamentarii, să îi înștiințeze că se opun regulamentului și să le ceară să voteze împotrivă.

Săptămâna trecută, 300 de oameni de știință, experți în securitate și cercetători au fost de acord că proiectul e-ID-ul al UE nu trebuie acceptat în forma care este și că blocul trebuie să-l „regândească”.

Referindu-se în mod special la Regulamentul eIDAS – care ar permite recunoașterea reciprocă a planurilor eID în întreaga UE -, acești experți au avertizat că, „așa cum este propus în forma sa actuală, nu va oferi garanții tehnologice adecvate pentru cetățeni și companii, așa cum s-a intenționat. În realitate, va avea ca rezultat foarte probabil mai puțină securitate pentru toți.”

Ei se referă în special la cea mai nouă versiune a eIDAS care „extinde radical puterea guvernelor de a-i supraveghea atât pe propriii cetățeni, cât și pe rezidenții din UE, fiindu-le oferite mijloace tehnice prin care pot intercepta traficul web criptat și fiind subminate mecanismele de supraveghere existente pe care se bazează cetățenii europeni.”

Lasă un răspuns

Previous post A căzut și a murit SUBIT pe teren la doar 28 ani. Un alt tânăr de 27 de ani din Gorj a murit și el pe teren, la Cluj Napoca
Next post Influncerița Luana Andrade, a murit după o simplă operație la genunchi. Decesul în fapt, a survenit în urma CHEAGURILOR DE SÂNGE la plămâni care i-au provocat 4 ATACURI DE CORD