„Beneficiile” decarbonizării: Cresc prețurile, crește sărăcia și dispar locurile de muncă

Decarbonizarea pentru România va însemna o creștere a prețurilor și a sărăciei, dar și o dispariție masivă a locurilor de muncă, avertizează Banca Mondială.

Deși anticipează o „stabilizare economică și socială” incertă, totuși, pentru 2050, politica emisiilor net zero a Uniunii Europene va însemna investiții enorme ale statului, dar și ale populației și agenților economici, în condițiile unui nivel de trai deja foarte scăzut, care ne plasează acum în coada clasamentului statelor UE.

Încercând să păstreze totuși un ton optimist în Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea în România, experții Băncii Mondiale au fost nevoiți să recunoască faptul că tranziția spre energia verde va însemna un efort financiar pe care nici statul, nici populația și nici agenții economici nu și-l permit. Pentru tranziția verde a întregii economii va fi nevoie de investiții substanțiale, care ar însemna cel puțin 3% din PIB-ul cumulativ până în 2050.

Astfel, necesarul de investiții pentru decarbonizare în sectoarele cheie – energie electrică, clădiri și transporturi – este estimat la 356 miliarde dolari până în 2050, existând și alte investiții incerte, necesare în alte sectoare.

Totodată, pentru adaptarea la schimbările climatice, ar putea fi nevoie de investiții de încă 160 miliarde dolari (1,3 la sută din PIB-ul cumulativ). Comparativ, marea finanțare din PNRR, presupunând prin absurd că fondurile ar fi absorbite integral, este de doar 29, 2 miliarde de euro.

România se confruntă cu constrângeri fiscale substanțiale, iar stimularea investițiilor verzi din sectorul privat va fi esențială. Având un spațiu fiscal redus, va fi critic să se impulsioneze investițiile private verzi prin semnale la nivel de prețuri (manifestate prin stabilirea prețurilor la carbon, cu instrumente cum ar fi taxe pe carbon și reducerea subvențiilor pentru combustibili fosili) care să direcționeze investitorii către sectoare și tehnologii mai curate”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Scade nivelul de trai

Percepțiile publice vor consolida sau vor împiedica tranziția spre energia verde, susține Banca Mondială, care consideră că acțiunile de atenuare a schimbărilor climatice vor necesita sprijinul populației. Și asta pentru că eforturile de atenuare vor implica majorări ale prețurilor carbonului și potențiale creșteri ale prețurilor de consum și ale impozitelor, iar reglementările noi sau revizuite ar putea presupune schimbări ale anumitor tipare de consum.

Contractul social al României este deja tensionat: 63 la sută dintre români declară că au tendința să nu aibă încredere în guvernul național și 76 la sută identifică lipsa drepturilor sociale ca fiind o problemă gravă. Potrivit unui sondaj european, numărul românilor care sunt dispuși să plătească pentru a evita pagubele create de climă și de mediu nu este foarte mare. Decarbonizarea va necesita continuarea electrificării mașinilor de gătit și adoptarea de pompe de căldură pentru sistemele individuale de încălzire (preferabil pompe de căldură reversibile, capabile să răcească în timpul verii), deși acestea din urmă vor necesita opțiuni inovatoare de finanțare sau granturi, date fiind costurile imediate considerabile ale acestei tehnologii. Pentru gospodăriile cele mai sărace, care în prezent folosesc lemnul pentru încălzire, impactul pompelor de căldură asupra facturilor la energie electrică ar putea să le facă inaccesibile, chiar și în situația în care costurile cu instalarea acestora ar fi acoperite integral din granturi”, susține Banca Mondială.

Generarea de energie electrică din surse solare și eoliene are o cerere foarte limitată de forță de muncă după instalare, în comparație cu alternativele pe bază de combustibili fosili, semnalează experții Băncii Mondiale.

Până în 2030, ocuparea totală a forței de muncă este proiectată să scadă mai rapid în scenariul cu decarbonizare, sectorul mineritului, sectorul manufacturier și cel al generării de energie electrică (printre principalele sectoare supuse decarbonizării) cunoscând cele mai abrupt scăderi în materie de ocupare, urmate de comerțul cu ridicata și comerțul cu amănuntul, transportul și anumite servicii (bancare și imobiliare).

Tranziția verde va îndemna firmele din UE să investească în tehnologie și ar putea să stimuleze și mai mult românii să emigreze. În UE, se preconizează că decarbonizarea va impulsiona cererea de lucrători calificați și va crește investițiile la nivelul firmelor capabile să se adapteze la schimbarea de paradigmă. Însă acest proces de adâncire a capitalului s-ar putea să nu aibă loc în România, unde investițiile capitale pierdute odată cu ieșirea de pe piață a firmelor brown ar putea să nu fie compensate integral de firmele care supraviețuiesc. În același timp, cererea de competențe în UE ar putea să impulsioneze lucrătorii români calificați să emigreze, crescând, astfel, exodul de inteligență și adâncind penuria deja acută de competențe din țară”, se mai precizează în raportul Băncii Mondiale.

Lasă un răspuns

Previous post [Studii] Tot mai multe dovezi arată că serurile „anti” Covid sunt legate de un risc crescut de dezvoltare a sindromului Guillain-Barré
Next post SUA își face baze în România, pentru că aici pot polua nestingherite – declară un analist militar american