La mai puțin de un an de la apariția „noului coronavirus”, grupul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech au depus o cerere de autorizare pentru vaccinul lor în Europa. Miercuri, guvernul britanic anunță autorizarea vaccinului pe teritoriul său și lansarea campaniei „săptămâna viitoare”.

O viteză de dezvoltare fără precedent în istoria vaccinurilor, care produce acum îngrijorări.

Pe Facebook apare foarte des un argument: cum am reușit să dezvoltăm nu unul, ci mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 într-o perioadă atât de scurtă de timp, când încă nu există niciunul pentru SIDA? La 37 de ani de la descoperirea virusului? Pentru mulți utilizatori de internet, acest raționament este o dovadă că vaccinurile viitoare împotriva Covid-19 nu pot fi fiabile, unele mergând până la compararea viitoarei vaccinări a populației cu o sinucidere colectivă.

Deși au fost întreprinse mai multe studii de vaccin împotriva SIDA, acestea au condus doar la rezultate modeste și nu există încă un vaccin eficient.

Progrese tehnologice ?

În plus, de la descoperirea virusului SIDA în 1983, s-au făcut „progrese tehnologice” semnificative. Secvențierea unui virus, de exemplu, care face posibilă cunoașterea moștenirii sale genetice pentru a-l neutraliza mai bine, a fost efectuată în timp record pentru Covid-19. Trei zile au fost suficiente pentru ca cercetătorii de la Institutul Pasteur să secventeze complet genomul, comparativ cu câțiva ani pentru cel al HIV.

Mobilizarea globală

Multe state, precum și laboratoare private, au sprijinit financiar producătorii în dezvoltarea vaccinului. „Datorită cunoștințelor lor despre virusurile anterioare similare cu SARS-CoV2, producătorii au avut o bază bună pentru a crede că vaccinurile lor ar fi eficiente”. În special, acest lucru a determinat companiile să inițieze lanțuri de producție a vaccinurilor chiar înainte de a obține rezultatele complete ale studiilor clinice.

„Producătorii au discutat cu diferitele state, de exemplu Uniunea Europeană, obligându-i, dacă și-au comandat vaccinul, să plătească dozele, chiar dacă în cele din urmă nu funcționează. Pariul a fost să-l facă să funcționeze ”, spune profesorul Lelièvre.

În ceea ce privește procedurile administrative, totul a fost, de asemenea, accelerat. Dosarele pentru vaccinurile anti-Covid au primit tratament prioritar ori de câte ori au fost furnizate rezultate preliminare. ANSM, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor din Franța, de exemplu, a cerut experților săi să se dedice exclusiv cazurilor referitoare la Covid-19.

Au fost inițiate, de asemenea, numeroase proceduri de urgență. Agenția SUA pentru medicamente examinează cererile pentru autorizații de utilizare de urgență pentru produsele Pfizer / BioNTech și Moderna. Dacă se aprobă, o campanie de vaccinare ar putea fi lansată și acolo înainte de sfârșitul anului.

Sursa: Le Parisien

Lasă un răspuns