Instanța din Strasbourg și Lyon REVOCA decretul care impune purtarea măștii pe stradă

Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile în aer liber contravine art.8 din CEDO

Decretul din 20 mai 2020 prin care era obligatorie purtarea unei măști în centrul orașului Strasbourg a fost în cele din urmă suspendat de către instanța administrativă.

Obligația de a purta o mască în spațiile în aer liber reprezintă o interferență în exercitarea dreptului la respectarea vieții private, în sensul Articolului 8 din Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale

Astfel, prin caracterul de referinta al deciziilor CEDO, decizia autorităților privind obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber nu poate fi justificată de niciun motiv convingător.

Magistrații CEDO apreciază ca purtarea unei măști de protecție peste tot în aer liber nu va fi de niciun folos, cele mai multe studii referitoare la Covid-19 arătând că purtatul mastii in permanenta nu reduce riscul de infectie.

Obligația de a purta o mască în spațiile în aer liber din Grande-ile, pe poduri și drumuri este o ingerință în exercitarea dreptului la respectarea vieții private, în sensul Articolului 8 din Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale și această ingerință nu este justificată de niciun motiv convingător legat de circumstanțele specifice zonelor municipalității Strasbourg, a mai stabilit instanța.

Strasbourg și orașele din departamentul Rinului Inferior nu sunt singurele localități care au obținut revocarea în instanță a obligativității purtării măștilor în aer liber. 

Și în departamentul Rhône prefectul este obligat de un tribunal administrativ să-și revizuiască decretul prin care făcea obligatorie purtarea măștilor pe străzile din Lyon și Villeurbanne.

Pe contul de Twitter al prefectului regiunii Auvergne-Rhône-Alpes, oficialul anunță că a luat act de decizia tribunalului administrativ, pe care o va aplica.

Lasă un răspuns