Lecție de demnitate – un oraș întreg își redeschide afacerile să nu moară de foame

Romania ar putea lua o remarcabila lectie de demnitate din partea unui oras al Uniunii Europene ai carui locuitori au hotarat sa-si redeschida afacerile, sfidand astfel dictatura pandemiei COVID-19. Motivul este cat se poate de simplu: persistenta pasivitatii ar insemna colapsul economic al localitatii.

Vorbim despre locuitorii din „capitala de iarna” a Poloniei, orasul Zakopane din Muntii Tatra, care se razvratesc impotriva blocajului general (lockdown), sute de companii angajandu-se sa se redeschida, sfidand restrictiile guvernamentale, scrie publicatia americana Breitbart. Zakopane este o localitate puternic dependenta de turism, in special acum, iarna, in sezonul de schi.

Sebastian Piton, liderul miscarii Gorlaskie Veto („Dreptul de veto al muntenilor”), tine conferinte de presa in calitate de purtator de cuvant ad-hoc a circa 200 de companii care au promis ca „vor pune capat acestei nebunii”.

Piton crede ca blocajele (lockdown-urile) „distrug Polonia si specificul polonez” si ca „va distruge clasa de mijloc, intreprinderile mici si mijlocii si va ucide cateva sute de oameni pe zi” daca vor continua. Activistul subliniaza ca antreprenorii pe care ii reprezinta „sunt atat de hotarati, pentru ca isi dau seama ca nu vor supravietui inca o luna – asa ca nu au de ales”.

Aceasta este ultima noastra sansa de a ne exprima dreptul de veto fata de politica guvernamentala care ne distruge. Sper ca actiunea noastra va face ca toata Europa centrala sa coboare din acest tren nebun care se indreapta spre distrugere, arata Sebastian Piton potrivit luba.ro

Lasă un răspuns