• Spor de 135% și salarii de 23.000 de lei la Spitalul Lețcani, care e gol de 3 săptămâni

La Spitalul Covid de la Lețcani nu sunt pacienți, dar mașinile aflate în parcare marți, 2 februarie, ora 14.00, arătau că personalul medical era la program.

Medici, asistente și infirmiere participă la o farsă, într-un fel de Salon al Fantomelor, luând sporuri între 85% și 135%, fără să trateze pe nimeni. De trei săptămâni, spitalul e gol dar 40 de oameni vin la serviciu ca și cum nu s-ar fi schimbat nimic.

Aceștia iau sporuri uriașe în continuare deși secția externă de la Lețcani s-a închis din 14 ianuarie. O asistentă cu detașare câștigă 9.400 de lei net, pornind de la un salariu de bază de 4.000 de lei, fără să aibă nimic de făcut. Un medic poate ajunge la 28.000 de lei fără să facă nimic.

Se pontează în continuare gărzi și se plătesc, deși nu există niciun pacient de trei săptămâni. Oficial se face dezinfecție de 21 de zile fără întrerupere.

Spitalul a fost închis pe 14 ianuarie, oficial pentru „dezinfecție”.

Personalul medical continuă însă să fie plătit. Directorul Spitalului de Infecțioase, Laurențiu Roșu, găsește o explicație: „Fac dezinfecție, fac sterilizare, de aceea sunt în continuare la program normal”. Întrebat dacă medicii participă la dezinfecție și dacă aceasta poate ține 21 de zile, directorul Roșu a părut încurcat: „O parte sunt liberi, și-au luat concediile legale”.

În plus, nu există nicio explicație a faptului că se fac în continuare gărzi și se plătesc în plus, pe lângă salarii și sporuri. Sunt gărzi de 8 și 12 ore într-un spital gol, plătite la 1.000 de lei tura.

Conducerea de la Spitalul de Boli Infecțioase a decis păstrarea în activitate normală a întregii echipe medicale de la Spitalul Mobil Lețcani, după ce secția a fost închisă oficial, pe 14 ianuarie. Oamenii vin la serviciu normal, fac gărzi, iau salarii și sporuri de Linia I, deși n-au mai văzut un bolnav de foarte multă vreme.

100.000 de euro costă statul degeaba
Conducerea Spitalului de Infecțioase, care coordonează activitatea Secției de la Lețcani, nu a prezentat o listă a personalului cu un calcul exact al costurilor salariale, dar o estimare minimală arată cheltuieli de 500.000 de lei realizate doar în ultimele trei săptămâni. Calculul este raportat la 35 de cadre medicale.


„Personalul medical de la Lețcani face igienizarea si sterlizarea. Medicii supraveghează aceste operațiuni, făcând și gărzi. Acolo există o echipă medicală completă, pentru că trebuie să asigurăm permanența. Vom lua o decizie în privința acestui spital, dar trebuie să avem grijă de cazurile de Covid ce pot apărea, ne trebuie acest backup de la Lețcani, nu putem închide. Oricum, o parte din personal este în concediu”, a declarat Laurențiu Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Medici din Iași știu că la Lețcani nu se lucrează dar se iau salarii: „Ne uităm cu invidie la cei de acolo. Ne-ar conveni să mergem acolo, să dormim în gardă și să luăm acele sporuri uriașe”, afirmă surse din Spitalul de Boli Infecțioase care nu doresc să-și divulge identitatea.


Un alt efect este deficitul de personal, în condițiile în care asistentele detașate la Lețcani stau degeaba, fără obiectul muncii. „Dacă nu va fi niciun pacient acolo până în aprilie, vom continua să plătim aceste salarii?”, se întreabă sursele medical.

Covid a dublat cheltuielile la Spitalul de Infecțioase, deși au fost tratați de două ori mai puțini pacienți decât în 2019.

Sursa

Lasă un răspuns