Interesul era să-i sedăm, să avem liniște și pace, atunci nu-ți mai cer nici apă, nici mâncare – declară o fostă angajată care a lucrat în secția ATI

Sub protecția anonimatului, o fostă angajată a declarat că pacienții ar fi sedați și imobilizați, legați de mâini și de picioare și ignorați de personalul medical. Din această cauză, mai mulți bolnavi ar fi murit.

Femeia, care a lucrat în secția ATI, face acuzații extrem de grave. Spune, printre altele, că principala grija a personalului medical este să-i țină pe bolnavi cât mai mult timp imobilizați și inconștienți.

Mult mai ușor să omori omul, să-l trec pe sedare, atunci nu-ți mai cere nici apă, nici mâncare, nici nu mai spune că-l dor oasele, capul. Interesul era să-i sedăm, să avem liniște și pace. Se făcea și tratamentul anti covid dar primul lucru, obiectiv, era sedarea. Se aștepta să se dea startul de medicul rezident ca să-l sedăm. De ce? Dacă s-a agitat o bunică, e îi e foame, sete. A, e bunica agitată, păi să o sedăm!”.

Ea a dat exemplul unor pacienți legați de pat care ar fi primit doze mari de sedative. Atunci când dădeau semne că se trezesc, doza ar fi fost crescută, susține ea, și nimeni nu ar fi verificat dacă bolnavii nu ar fi putut respira singuri. În scurt timp, oamenii se stingeau.

Șeful Secției ATI: Legarea de pat se practică în toate secțiile de terapie intensivă

Fosta angajată mai susține că unii bolnavi s-au infectat în spital cu clostridium sau streptococ. Iar rudele nu ar fi primit informații despre starea lor, căci nu ar fi răspuns nimeni la telefonul pentru aparținători.

M-am nimerit când am fost acolo exact la anumite ore când trebuia să sune aparținătorii și nu era nimeni acolo. Se plasa telefonul de la unul la altul, nu putem să vă spunem, eu sunt registratoarea, doamna doctor nu e aici, mereu nu era doctorul în modular”.

Conducerea secției a reacționat la aceste acuzații printr-un comunicat emis luni după-amiază și a venit cu precizări:

Legarea de pat se practică în toate secțiile de terapie intensivă, pentru că pacienții agitați și-ar putea face rău singuri„, spune doctorul Mihai Sava, șeful ATI Sibiu.

Sedarea se face cu doze cât mai mici și are scopul de a reduce anxietatea bolnavilor, susține el. Iar doze mai mari s-ar fi administrat doar pacienților intubați, pentru a putea tolera tehnicile de ventilație mecanică.

Tot șeful Secției ATI a explicat că acolo lucrează în permanență 4 medici, iar în tura de dimineață doctorii intră de două ori în zona roșie. Pe timpul gărzii, asistentele și infirmierele îi pot chema oricând la patul bolnavului și le pot trimite, cu telefonul mobil, fotografii cu valorile indicate de monitoare.

Declarațiile femeii au declanșat însă un val de reacții. Conducerea spitalului a anunțat că va demara o anchetă cu privire la activitatea secției ATI-Covid. Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a reacționat și el și a spus că va trimite la Sibiu Corpul de Control al ministerului și Inspecția Sanitară de Stat.

Lasă un răspuns