Cetățenii tuturor statelor s-au săturat de carantină, restricții și măsuri ineficiente, nesiguranță în ceea ce privește ziua de mâine, scăderea nivelului de trai și politicianism. Impresia este că am asistat la un concert al bâjbâielii, decidenții politici luând măsuri fără să aibă argumente clare. În funcție de context, s-au copiat unii pe alții și au transpus aceleași măsuri fără să țină cont de specificul țării respective.

În capitala Bavariei s-au adunat mii de protestatari sâmbăta trecutală sub motto-ul Un an de politică a lockdownului – ajunge! în apropierea sediului guvernului regional de la München.

La Düsseldorf, în capitala celui mai populat land federal Renania de Nord-Vestfalia, alte mii de persoane au protestat împotriva resticțiilor care sunt în continuare în vigoare în Germania în contextul „combaterii pandemiei„.

Și la Berlin au avut loc mai multe demonstrații împotriva măsurilor anti-Covid. Alte proteste au avut loc în orașele Dresda, Hamburg, Kiel, Stuttgart, Potsdam, Erfurt și Hanovra”, scrie Deutsche Welle.

Un studiu recent al cercetătorilor Rebecca Cordell (Universitatea Texas din Dallas), Reed M. Wood, Ph.D. (Universitatea din Essex) și Thorin M. Wright (Universitatea de Stata din Arizona) arată că între izbucnirea „epidemiilor” și creșterea numărului de proteste există o legătură empirică. Epidemiile generează sentimente intense de frică, furie, ranchiună și alienare în rândul populației. La toate acestea se adaugă și o lipsă de încredere în acțiunile autorităților referitoare la stoparea epidemiilor.

Izbucnirea epidemiilor și pandemiilor, precum și politicile implementate de guverne pentru a redresa situația pot crea nemulțimiri și crește gradul de dezaprobare în rândul cetățenilor”, subliniază cercetătorii.

În situația în care zilnic autoritățile își dau cu stângul-n dreptul referitoare la restricții și vaccinare, ne întrebăm cum va evolua situația la nivel global. De exemplu, în România decidenții politici nu sunt capabili să argumenteze de ce este eficientă măsura care ne închide pe toți în casă de la ora 22:00. De ce se închid magazinele la ora 21:00? De ce este în regulă să stăm înghesuiți în metrou, dar în alte locuri publice, nu? Oare când va ajunge acest val de proteste și în România?

Sperăm ca pe 20 Martie să ieșim cât mai mulți pentru a ne apăra drepturile și a ne recăpăta libertatea!

Lasă un răspuns