Dr. Șerban Bubenek. „Administrarea în exces a oxigenului nu aduce niciun beneficiu pacientului”

După ce medicul pneumolog Flavia Groșan atrăgea atenţia că supradozajele de oxigen administrate în spitale provoacă edem cerebral, aceasta fiind una dintre cauzele deceselor pacienţilor, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, dr. Șerban Bubenek a declarat de asemenea în direct la Medika TV, că „Administrarea în exces a oxigenului nu aduce niciun beneficiu pacientului”.

În contextul „pandemiei” de coronavirus, nivelul de oxigen utilizat în spitale a crescut în mod evident.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția cu privire la pericolele care pot apărea din cauza utilizării excesive a oxigenului, pe lângă riscurile la care sunt supuși pacienții din punct de vedere medical, există și riscul de incendii sau explozi în lipsa unor echipamente medicale care să monitorizeze nivelul de oxigen.

Administrarea în exces a oxigenului nu aduce niciun beneficiu pacientului. Iar în absența unor spitale cu sisteme de alarmare poate produce grave accidente, inclusiv incendii și explozii”, a declarat dr. Șerban Bubenek.

Bubenek, despre medicii non-anesteziști: „Sunt noțiuni pe care nu le stăpânesc foarte bine”.

În același timp, dr. Șerban Bubenek este de părere că medicii non-anesteziști ar trebui să aibă mai multe noțiuni medicale în privința administrării oxigenului pentru bolnavii de COVID-19. Acesta consideră că mulți dintre acești medici au intrat în „lupta” cu Covid mult prea repede și au noțiuni pe care „nu le stăpânesc foarte bine”.

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a anunțat că în data de 20 aprilie va fi organizat un webinar, „la care sunt invitați toți colegii de alte specialități care folosesc oxigenoterapia. Se va vorbi despre aceste lucruri din punct de vedere fiziopatologic și al beneficiului bolnavului”.

Lasă un răspuns