Vaccinul AstraZeneca, mai periculos decât Covid-19. Riscul de deces este mai mare susține Institutul de Sănătate Publică din Norvegia

Potrivit analizei realizate de Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia (FHI), oamenii au un risc mai mare de a muri în urma vaccinării cu AstraZeneca decât după infectarea cu Covid-19. Organizația dorește să renunțe definiv la serul suedezo-britanic, considerând prea riscantă administrarea acestuia.

Cum a calculat FHI riscurile

În privința vaccinului, din cinci cazuri de efecte adverse grave raportate – trei au fost fatale. Toate au survenit la persoane cu vârste între 32 și 54 de ani.

Astfel, institutul a concluzionat că există un risc mai mare de deces după vaccinare decât după infectare, potrivit NIPH.

Considerăm că nu este etic să oferim această alternativă de vaccinare și există posibilitatea ca persoanele care aleg acest ser să nu fi înțeles pe deplin riscul la care se expun”.

FHI consideră, pe baza analizelor, că toți cei care aleg acest vaccin în Norvegia prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire și deces decât să aștepte un alt vaccin.

FHI a subliniat că, în situația în care vaccinul va fi în continuare recomandat, există posibilitatea ca cetățenii să-și piardă încrederea în întreg programul de vaccinare.

Prin urmare, institutul nu va recomanda, de asemenea, ca vaccinul să fie oferit ca o ofertă voluntară.

Doze „donate”

Până la decizia finală, guvernul norvegian a decis să ofere, cu titlul de „împrumut”, toate cele 216.000 de doze AstraZeneca pe care le deține. Suedia și Islanda vor folosi dozele pentru moment, iar dacă Norvegia va relua campania de vaccinare cu serul britanico-suedez, atunci își va lua dozele înapoi.

Lasă un răspuns