Românii sunt de vină – susține Oroș, ministrul care a propus vânzarea terenurilor agricole către străini

Ministrul Oroș a devenit cunoscut ca cel mai mare dăunător al agriculturii și factor de influență pentru interesele străine în România.

Singura modalitate de a stopa cumpărarea terenurilor agricole de către străini este impunerea unei limite pentru suprafața pe care o poate deține un proprietar” , spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros, după ce acesta a fost cap de listă pentru noua lege care oferă libertate deplină străinilor în achiziția de terenuri.

Din 10 mai, autoritățile vor începe recensământul agricol. Astfel, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Oros aruncă vina pe românii care își vând terenurile către diverse companii controlate în umbră de străini, nu pe legislația prost elaborată de clasa politică conducătoare.

Citește și : S-au scos la vânzare și ultimele bucăți de pământ românesc

Legea în domeniu este realizată de așa natură încât agricultorul etnic român este dezavantajat, în timp ce străinul primește toate beneficiile.

Această problemă, că se vinde terenul către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăți comerciale, finei unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal.

Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Și atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a declarat Oros.

De aceea și această preocupare a Comisiei (Europene, n.r) – și e în discuție de peste un an – de a plafona subvențiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenții care sunt foarte avantajoase. Și sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo în subvenții se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul, potrivit 60m.ro

Lasă un răspuns

Previous post S-au scos la vânzare și ultimele bucăți de pământ românesc
Next post Florin Cîțu dă ordine jurnaliștilor de Ziua Libertății Presei: Trebuie să combateți știrile „fake news” despre COVID 19