CNATDCU i-a retras procurorului Codruț Olaru titlul de doctor, pentru „plagiat grosier”

Procurorul Codruț Olaru este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a susținut public lucrarea științifică în 2013, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Acesta a încercat prin toate mijloacele blocarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare de a emite o decizie cu privire la teza acestuia.

Înainte de ședința Consiliului General al CNATDCU în care urma să se decidă menținerea sau retragerea titlului său de doctor, Codruț Olaru a încercat să blocheze emiterea unui verdict printr-o acțiune deschisă în instanță împotriva CNATDCU și a Ministerului Educației.

Mai mult, Olaru le-a cerut ministrului Educației Sorin Cîmpeanu și președintelui CNATDCU Ioan Aurel Pop clasarea sesizării asupra căreia CNATDCU urma să se pronunțe, pe motiv că în martie 2020 primise – pe o altă sesizare – verdict de neplagiat.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, joia trecută, că teza procurorului Codruț Olaru este plagiată „grosier”.

Procuror Codruţ Olaru, omul Sistemului din conducerea CSM.

În perioada 2006-2012, Laura Codruţa Kovesi era Procuror general al României, iar Codruţ Olaru era subalternul ei ca şef al DIICOT. În perioada 2013-2016 acelaşi Codruţ Olaru era adjunctul Procurorului general, dar şi şeful Codruţei Kovesi, care devenise şefa DNA! Deci, cînd unul, cînd altul, ei au slujit din toată fiinţa lor Sistemul care le-a făcut amîndurora, de tineri, viaţa frumoasă la vîrful Justiţiei!

Astfel, se poate spune că alegerile pentru conducerea din anul 2018 CSM s-au încheiat cu semi-victoria, importantă, totuşi, a Sistemului, informa la acea dată cotidianul.ro

CODRUŢ OLARU A FOST PRIMIT ÎN ARMATĂ DIRECT CU GRADUL DE GENERAL DE BRIGADĂ

Dacă în privinţa apartenenţei Laurei Codruţa Kovesi la Sistem, la Binom sau la orice altă structură a Puterii nu cred că mai este nevoie de vreun argument, în privinţa procurorului militar Codruţ Olaru se cuvin cîteva precizări care arată întregii opinii publice că acesta a fost, este şi va rămîne încă mult timp tot un pilon al aceluiaşi Sistem.

În primul rând, procurorul Codruţ Olaru a fost primit în armată ca ofiţer activ direct cu gradul de general! Este singurul caz de acest fel din lume, ştiindu-se că nici măcar pentru luptătorii din teatrele de război nu este uşor să se ajungă la acest grad.

Pentru Codruţ Olaru au lucrat însă vîrtos personaje militare extrem de controversate, cum este generalul-izmană Gabriel Oprea, stâlp de bază al Sistemului, care în anul 2011, în doar cîteva luni, l-a avansat de două ori în rezervă: la gradul de locotenent colonel şi colonel. Anul următor, 2012, în urma unei ample anchete, ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, i-a retras gradul de colonel, declarînd: „Ce fapte de vitejie, ce minuni a făcut el în folosul entităţii care i-a acordat gradul? Care merite excepţionale? Se pot naşte de aici un million de întrebări retorice”.

Codruţ Olaru se afla pe acea celebră listă a avansărilor la apelul de seară pe care mai figurau „coloneii” Robert Turcescu şi Laura Codruţa Kovesi. 

Peste un an, în 2013, alt ministru al Apărării, Mircea Duşa, îl face din nou colonel, iar în anul 2014, acelaşi sugarnic ministru îl pune pe lista unei noi avansări „la excepţional”, iar Traian Băsescu îi semnează decretul de avansare la gradul de general de brigadă, astăzi declarînd că nu mai ştie motivul pentru care l-a avansat!

Şi lucrurile nu se opresc aici! În anul 2016, fără să fi fost măcar o zi într-o unitate militară, este chemat de Klaus Iohannis din rezervă şi făcut ofiţer activ cu gradul de general de brigadă! Nu pentru vreun merit militar anume, ci pentru a ocupa un post vacant la Secţia Parchetelor Militare, unde exista condiţia să fie cadru militar activ! Trecându-și astfel din nou peste lege.

Crede cineva că procurorul Codruţ Olaru a beneficiat de aceste avansări militare la „excepţional” aşa, pur şi simplu? Sau, mai degrabă, Sistemul l-a luat sub protecţia sa pentru a-l folosi la momentul potrivit?

Şi în cariera profesională, de procuror, există un punct de reper în anul 2007, cînd este extras de la DIICOT Bacău şi adus la unitatea centrală ca Procuror şef. Înainte, însă, a fost trimis într-un adevărat „turneu” în străinătate, CV-ul său înregistrînd următoarele „specializări”:

– Participant la proiectul I.V.P. Program, SUA, 2007.

– Absolvent al cursului „Managementul cazurilor importante”, organizat de către U.S. Departament of Justice, iunie 2005.

– Participare la cursuri privind combaterea spălării banilor şi traficului de droguri, Roma, Italia, februarie 2005

– Absolvent al trainingului „Combaterea fraudelor cu cărţi de credit” curs organizat de către Media Institute, Eindhoven, Olanda, Noiembrie 2004

– Participant la seminarul dedicat combaterii terorismului, Bruxelles, Belgia, Mai 2004

– Participant la diferite cursuri organizate in cadrul programului Tempus – IB – JEP training programme, ianuarie 2001 – Martie 2002.

În acest fel, întreaga carieră a lui Codruţ Olaru, atît cea de magistrat, cît şi cea militară, stă sub semnul „pălăriei” uriaşe a Sistemului, iar magistratul devenit acum vicepreşedintele CSM s-a trezit prizonier de bună voie, acţionînd în consecinţă. Este, cred, inutil să precizez că procurorul Codruţ Olaru a făcut parte din echipa CSM care a votat împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei.

Pentru conducerea CSM, judecătoarea Simona Marcu a fost aleasă președinte CSM după un adevărat interogatoriu din partea membrilor aleși sau de drept, obținînd 11 voturi pentru și 8 împotrivă. În schimb, lui Codruț Olaru i-au fost adresate doar întrebări formale, obţinînd postul de vicepreşedinte CSM la „mustaţă”, cu 10 voturi pentru şi 9 împotrivă. Imediat, bazîndu-se pe surse, presa a căzut în capcana Sistemului, împrăştiind zvonul că procurorul Codruţ Olaru nu a fost votat de nici un procuror din CSM! Cu alte cuvinte, că judecătorii i-ar fi dat voturile, deci, chipurile, nu Sistemul l-a impus în fruntea CSM, ci judecătorii!

Cine crede aşa ceva nu ştie de ce este în stare Sistemul pentru a-şi conserva şi consolida puterea.

Tot despre activitatea lui Codruţ Olaru, de data aceasta din perioada cînd conducea DIICOT, a făcut dezvăluiri şi fosta şefă a Direcţiei Relaţii Internaţionale din Parchetul General, procuroarea Angela Nicolae, într-o Scrisoare publicată de „Lumea justiţiei”. Aceasta redă pe larg motivele pentru care a fost „executată” procuroarea Angela Ciurea de către Codruţa Kovesi şi Codruţ Olaru. Cităm din scrisoarea Angelei Nicolae:

Eram în biroul lui Kovesi pentru a-mi viza o scrisoare redactată de mine în numele ei şi care trebuia să fie transmisă de urgenţă în străinătate. Cu această ocazie am sesizat că este foarte nervoasă, agitată şi de două ori a apelat-o pe secretara sa la interval foarte scurt spunându-i acesteia «să vina urgent Ciurea la mine, că doar nu este plecată în Honolulu». Când a intrat în birou Angela Ciurea, Kovesi nu s-a putut stăpâni (deşi eu eram de faţă şi nu eram o persoană de încredere a ei), a ţipat la ea «Cum de şi-a permis să facă unele lucruri fără să o informeze». Dându-şi seama că sunt şi eu acolo, mi-a spus să plec şi să revin ulterior. Am parcurs lungul birou al lui Kovesi şi am auzit pe drum şi între cele două uşi capitonate ale biroului când aceasta o certa pe Angela Ciurea: «De ce a cerut interceptarea unor persoane din dosarul ALRO fără s-o informeze şi că, dacă nu este în stare de acest dosar, să plece». Era momentul când Angela Ciurea ajunsese cu cercetările sale la uşa camarilei lui Băsescu, iar anumite persoane nu trebuia cercetate. La un interval de timp, am văzut-o pe Angela Ciurea pe o bancă pe holul Parchetului General şi plângea în hohote. Deoarece aveam o relaţie bună profesională de colaborare cu Angela Ciurea, aceasta mi-a comunicat faptul că i s-a impus să plece din Parchetul General, că s-au făcut presiuni asupra ei de către Codruţ Olaru, procuror-şef DIICOT, şi Laura Codruţa Kovesi şi că îi este frică de viaţa ei, care este pusă în pericol. Era halucinant ce auzeam de la un procuror profesionist, cu coloana vertebrală: «Dacă mi se va întâmpla ceva, doamna Nicolae, să spuneţi tuturor cine sunt vinovaţii»

Lasă un răspuns