Acuzații| Protecția de care beneficiază procurorii din România, indiferent de abuzurile pe care le comit

Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare, a reclamat protectia pe care Secția pentru procurori a CSM o oferă procurorilor trimiși în judecată disciplinară.

El a spus că sunt situații când are senzația că Secția pentru procurori a CSM, cunoscută sub denumirea de „Brigada Nufărul”, acționează ca un scut împotriva oricărei verificări ce este dispusă față de un procuror.

Procurorii sunt protejați și „albiți”

Lucian Netejoru a declarat că Secția pentru procurori a CSM nu mai ajunge să judece pe fond dosarele disciplinare, respingând acțiunile Inspecției pe procedura.

Netejoru a oferit și un exemplu de dată recentă cel al fostului șef al DNA Ploiești Lucian Onea, în cazul căruia, cu doar câteva zile în urmă, Secția pentru procurori a CSM a respins acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară pe motiv de nulitate absolută, grăbindu-se să aplice decizia Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE), conform luju.ro.

„Secția de procurori are un scut împotriva oricărei verificări a oricărui procuror în România”

Șeful Inspectiei Judiciare a facut o comparatie intre dosarele disciplinare solutionate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM si cele de la Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM. Astfel, Netejoru a explicat ca daca in cazul judecatorilor de CSM trec 80% dintre dosare, in ceea ce priveste procurorii procentul este undeva la 10%.

Lucian Netejoru: „Este o proporție destul de mare, cred că 80% trec. Dincolo la procurori procentul este redus la 10%, să zic. Și ceea ce este mai dureros, nu pentru Inspecția Judiciară, deși Inspecția Judiciară a făcut sau face în fiecare caz eforturi, nu se intră în fond.”

Lucian Netejoru: „În 2019 Inspecția Judiciară a exercitat o acțiune disciplinară împotriva unui procuror al cărui nume a fost foarte vehiculat la vremea respectivă. În același an, spre sfârșitul anului Secția pentru procurori a constatat nulitatea absolută a acțiunii disciplinare pe motiv că sesizarea nu ar fi fost repartizată în mod aleatoriu așa cum spune legea.

Bineînțeles Inspecția Judiciară a atacat cu recurs această rezoluție și instanța supremă a dispus trimiterea cauzei din nou la Secția pentru procurori și continuarea cercetării și soluționării cauzei. Ei bine, când lumea citea sau continuă să citească hotărârea CJUE din dată de 18, pe 19 Secția pentru procurori deja a și făcut aplicarea ei, susțînând că inspectorul șef care a confirmat rezoluția de clasare nu ar fi avut calitatea să semneze. Adică eu nu aș fi avut calitatea de inspector șef.”

Lasă un răspuns