„Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților”-declară Dan Barna cerând educația sexuală în școli

Liderul USR consideră ca trebuie avut în vedere „interesul” copiilor, și nu himerele medievale ale părinților care refuză să-și dea acordul astfel încât copiii să participe la astfel de cursuri.

„E de neacceptat ca exact acei copii care sunt cei mai vulnerabili să nu poată participa pentru că părinții lor nu sunt conectați la agenda publică, ca să fiu elegant, exact acei copii nu au șansa să participe la ore de educație sexuală pentru că așa cum este legea acum se spune că la ora de educație pentru sănătate, implicit educație sexuală, un copil participă doar dacă părintele merge cu el de mână și își dă acordul”, a declarat luni Dan Barna.

Dan Barna a precizat că în lege este menţionat faptul că la ore vor participa doar copiii ai căror părinți sunt „responsabili”, iar în acest fel „obligăm în continuare generații de tineri și tinere să facă lecția de educație sexuală în spatele școlii sau în toaletă”.

Precizarile au fost facute la finalul sedintei Biroului National USR PLUS, in cadrul unei declaratii acordate presei, la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Barna, este necesar un „mecanism” in baza caruia parintii, care, din diverse considerente, nu vor ca adolescentii sa participe la orele de educatie sexuala, sa isi asume acest lucru.

In loc sa avem – si asta e pozitia sustinuta de USR PLUS – un mecanism prin care acei parinti, care, din considerente religioase sau orice alt considerent, isi retrag copiii de la ora respectiva – si este intr-adevar dreptul parintelui -, avem o lege care spune ca la ora participa doar acei copii cu cei mai responsabili parinti. Or, in felul acesta obligam in continuare generatii de tineri si tinere sa faca lectia de educatie sexuala in spatele scolii sau in toaleta. Este de neacceptat. E o pozitie foarte ferma pe care USR PLUS o are vizavi de acest subiect. Trebuie sa ne gandim la copii si nu la himerele medievale ale parintilor. Copiii sunt viitorul acestei tari, iar cei care traiesc inca Evul Mediu pot sa isi asume lucrul acesta, dar sa isi asume ei retragerea copilului. Nu statul sa vina sa spuna: copiii nu au dreptul la educatie sexuala si doar parintii intelepti si carora le pasa cu adevarat de copii pot sa isi duca copilul la ora„, a mai spus vicepremierul.

Anterior, legea fusese contestată și la Curtea Constituțională, însă judecătorii CCR au declarat-o constituțională.

Senatul a decis că educația sexuală în școli rămâne în varianta inițială, numindu-se educație sanitară.

Lasă un răspuns