Tribunalul din Versailles a amendat marți, 15 iunie, cu un milion de euro compania Ikea Retail France, pentru că a stocat datele cu caracter personal ale angajaților, obținute incorect. 

Compania a fost acuzată că și-a spionat angajații în anii 2000 prin poliție sau companii private de investigații. Procesul în acest caz, dezvăluit de presă în 2012, s-a încheiat la începutul lunii aprilie.

Fostul CEO al Ikea France, Jean-Louis Baillot, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și amendat cu 50.000 de euro. Pe tot parcursul procesului, Baillot, director executiv din 1996 până în 2002, a negat în bloc că a dispus supravegherea angajaților. De asemenea, a fost achitat de mai multe acuzații, cum ar fi infracțiunea de ascundere a complicității la deturnarea scopului informațiilor cu caracter personal sau disimularea încălcării secretului profesional, scrie National.

Succesorul lui Baillot, Stefan Vanoverbeke, CEO Ikea France din 2010 până în 2015, a fost eliberat de acuzații, așa cum a solicitat procurorul, pentru că nu există un  „element material” împotriva sa.

Ikea France a declarat că studiază decizia instanței și a spus că va lua măsuri suplimentare, dacă este necesar. „Ikea Retail France a condamnat cu fermitate practicile, și-a cerut scuze și a pus în aplicare un plan de acțiune important pentru a împiedica ca acest lucru să se întâmple din nou”, a declarat compania într-un e-mail către Reuters.

Dezvăluit de presă și apoi cercetat din 2012, cazul a scos la iveală, potrivit acuzării, „un sistem de supraveghere” al angajaților și al clienților, scrie France 24.

Ikea France și managerii săi de la acea vreme au fost acuzați că s-au informat „ilegal” despre cazierul angajaților, stilul lor de viață sau conturile bancare, prin intermediul unei companii „de consultanță în afaceri”, Eirpace, care ar fi extras aceste date confidențiale din dosarele poliției.

S-a pus la cale un sistem de spionare, de violare a vieții private, uneori prin folosirea unor angajați sub acoperire care să raporteze.

În centrul acestui „sistem” se afla Jean-François Paris, fostul „Mr. Security” al Ikea France din 2002 până în 2012, care a recunoscut „controalele în masă” ale angajaților.

„Miza” acestui proces este aceea „a protejării vieții noastre private în raport cu o amenințare, cea a supravegherii în masă”, a declarat procurorul Paméla Tabardel, cerând ca răspunsul justiției să fie un „mesaj puternic” transmis către „toate societățile comerciale”, informează National.ro

Lasă un răspuns