Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a lansat pe 17 iunie, consultări publice privind proiectul Strategiei Demografice 2040.

Pentru implementarea strategiei vor fi folosite fondurile accesate de la UE prin PNRR-ul polonez, informează siteul oficial al Guvernului de la Varșovia.

Strategia are drept scop creșterea natalității și menținerea unui echilibru demografic. Vor continua programele realizate cu succes de până acum, „500+” (alocația acordată pentru fiecare copil de 500 zloți), „Cardul Familiei numeroase” (card de reduceri considerabile la o gamă vastă de produse alimentare și nealimentare, care este acceptat în majoritatea rețelelor comerciale).

Programul „Dobry start” (acordarea alocației de 300 zloți, ca sprijin unic pentru toți elevii la începutul anului școlar. Alocația se acordă o dată pentru fiecare copil care frecventează școala până la vârsta de 20 de ani sau – în cazul copiilor cu dizabilități – până la vârsta de 24 de ani. Suportul este, de asemenea, disponibil pentru elevii din școlile postliceale. „Bebeluș+” (construirea de noi creșe). Urmează să fie implementată și o nouă lege care va crește asistența statului pentru familii, și anume, la nașterea fiecărui copil, familia va primi suma de 12.000 zloți pentru fiecare copil.

Guvernul polonez propune introducerea unor soluții pentru a spori flexibilitatea și stabilitatea muncii, în special pentru femeile însărcinate și mamele copiilor care au vârsta de până la 4 ani. Se va încuraja munca la distanță, iar angajatorii vor fi obligați să păstreze locul de muncă al părinților.

„Sunt fericit că, în conformitate cu datele existente, aproximativ 40% dintre polonezi își doresc cel puțin trei copii și aproape 98% vor să aibă copii. Baza este pregătită (pentru aceste măsuri)”, a spus Premierul Morawiecki.

Acesta a adăugat că din 2015, Guvernul a luat măsuri pentru întărirea familiei și creșterea demografică.

Contrastul cu România nu poate fi mai evident. Deși România se confruntă cu o criză asemănătoare cu Polonia, „puterea” de la București nu ia în calcul sprijinirea familiei și întinerirea societății, dimpotrivă: se dorește creșterea vârstei de pensionare astfel încât oamenii să muncească până aproape de moarte.

Beneficiile pentru copii sunt înghețate, iar Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR  a adoptat măsuri care descurajează natalitatea.

Sursa: r3media.ro

Lasă un răspuns