În România, preţurile au explodat în ultimul an, în principal din cauza scumpirilor din sectorul energetic.

În ultimele 12 luni, energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele naturale cu peste 20%, iar combustibilii cu 12 procente.

Problema este că aceste scumpiri nu se opresc aici. Asociaţia Energia Inteligentă a anunţat că facturile la gaze se vor dubla pentru cei care anul trecut au încheiat un contract pe piaţa concurenţială.

Totodată, şi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a spus că se aşteaptă ca energia electrică să se scumpească cu 20-30% în 2022, pentru că nu s-au făcut investiţii în noi capacităţi de producţie.

Puterea de cumpărare a scăzut în ultimul an, iar românii spun că fac tot mai greu faţă cheltuielilor.

Dintre toate bunurile şi serviciile, energia electrică şi gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Aceste majorări din sectorul energetic se reflectă însă şi în alte categorii de produse.

1,2 milioane de români trebuie să facă faţă acestor scumpiri masive cu salariul minim pe economie, adică cu mai puţin de 1.400 de lei pe lună.

Scumpirile din luna iulie sunt doar vârful icebergului, avertizează economiştii, care se aşteptă şi la alte creşteri de preţuri până la iarnă.

Lasă un răspuns