Asociația Națională de Protecția Consumatorilor, InfoCons, subliniază că în facturile emise de către furnizorii de energie electrică sunt inserate, de cele mai multe ori, și consumuri estimate, care sunt cu mult peste consumul real al unui consumator.

Semnalul de alarmă vine în contextul în care prețurile la facturile de energie electrică au înregistrat creșteri semnificative.

Statele membre ale Uniunii Europene – prin urmare și România – sunt obligate să pună în aplicare contorizarea privind piața energiei în cel de-al treilea pachet energetic.

Astfel, țările s-au angajat să lanseze aproximativ 200 de milioane de contoare inteligente pentru electricitate și 45 de milioane pentru gazele naturale până în anul 2020, pentru care s-a investit 45 de miliarde de euro, arată o analiză a Infocons.

Doar 12% dintre consumatorii casnici și-au montat, însă, un contor inteligent până la sfârșitul anului 2019, în timp ce, pentru anul 2020, estimările arătau că aproape 72% dintre consumatorii europeni vor implementa un contor inteligent pentru electricitate.

În acest sens, InfoCons atrage atenția că românii sunt obligați să plătească facturi în care sunt inserate și consumuri estimate ce depășesc consumul real ca și istoric al unui consumator. Astfel, până la regularizare, banii sunt utilizați ilegal de către companiile furnizoare.

Poziția asociației vine în contextul în care românii s-au plâns de facturile de energie electrică și prețurile mari pe care trebuie să le plătească pentru a beneficia de servicii.

În 1990 era un singur furnizor de telefonie, astăzi este o concurență acerbă, multe companii care ne oferă astfel de servicii și la fel este și în domeniul energiei electrice. Anul 2016 este primul an în care pe piața de publicitate au apărut anunțuri, clipuri video, la TV, radio, panotaj, ofertele companiilor de energie electrică. Deci, nu uita:

1) poți să-ți schimbi compania cu care ai contract!

2) citește contractual!

3) ai grijă ce cumperi și la ce preț!

4) ai drepturi !

5) ai si obligații !

6) fii informat!”, a transmis președintele InfoCons, Sorin Mierlea, în cadrul unui comunicat.

Lasă un răspuns