Rezoluție a Parlamentului European care cere pedepsirea României pentru că nu recunoaște căsătoriile unisex

Parlamentul European a adoptat  un proiect de rezoluție prin care cere sancționarea mai multor țări de către Comisia Europeană, inclusiv România, pentru nerespectarea drepturilor membrilor comunității LGBTIQ+.

Documentul, care nu are nicio valoare legală, a fost adoptat cu 387 de voturi „pentru”, 161 „împotrivă” și 123 de abțineri.

Rezoluția a fost inițiată de grupurile europarlamentare PPE, S&D, Renew Europe, grupul Verzilor și grupul Stângii.

Singurii europarlamentari din România care au votat „pentru” sunt de la USRPLUS. Este vorba despre: Dacian Cioloș, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță și Alin Mituță. Doi membri USRPLUS, Vlad Botoș și Vlad Gheorghe, au votat împotrivă.

Eurodeputații românii din PPE, din care fac parte europarlamentarii de la PNL, PMP și UDMR au votat cei mai mulți împotriva rezoluției, câțiva s-au abținut de la vot.

Partidul Popular European (PPE)

Gheorghe Falcă (PNL) – „împotrivă”
Mircea Hava (PNL) – „împotrivă”
Marian-Jean Marinescu (PNL) – „împotrivă”
Daniel Buda (PNL) – „împotrivă”
Cristian Bușoi (PNL) – „împotrivă”
Dan Motreanu (PNL) – abținere
Vasile Blaga (PNL) – „împotrivă”
Siegfried Mureșan (PNL) – abținere
Gheorghe-Vlad Nistor (PNL) – abținere
Traian Băsescu (PMP) – „împotrivă”
Eugen Tomac (PMP) – „împotrivă”
Lorant-Gyorgy Vincze (UDMR) – „împotrivă”
Iuliu Winkler (UDMR) – abținere

Partidul Socialiștilor (S&D)

Mihai Tudose (PRO România) – „împotrivă”
Carmen Avram (PSD) – „împotrivă”
Adrian-Dragoș Benea (PSD) – „împotrivă”
Tudor Ciuhodaru (PSD) – „împotrivă”
Maria Grapini (PPU-SL) – „împotrivă”
Claudiu Manda (PSD) – „împotrivă”
Dan Nica (PSD) – „împotrivă”
Rovana Plumb (PSD) – „împotrivă”

Europarlamentarii Rareș Bogdan (PNL), Victor Negrescu (PSD), Corina Crețu (PRO România) și Cristian Terheș (PNȚ) nu au participat la vot.

Rezoluția privind drepturile LGBTIQ+ prevede la punctul 10 că Parlamentul European „cere Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României pentru eșecul său repetat de a se conforma hotărârii CJUE în speța Coman&Hamilton și pentru lipsa căilor de atac legale care a obligat reclamanții să se adreseze CEDO”.

De asemenea, punctul 5 al proiectul de rezoluție insistă asupra faptului că „legislația UE prevalează asupra oricărui tip de legislație națională, inclusiv asupra dispozițiilor constituționale, și, prin urmare, statele membre nu pot, pentru a obstrucționa dreptul fundamental la libera circulație a persoanelor în interiorul UE să invoce interdicția constituțională a căsătoriei între persoane de același sex sau protecția constituțională a «moralei» ori «politici publice» care încalcă drepturile familiilor «curcubeu» care se mută pe teritoriul lor”.

Mai mult, actul normativ prevede la punctul 8 ca „Comisia (Europeană – n.r.) să propună legislație care să impună tuturor statelor membre să recunoască adulții menționați într-un certificat de naștere eliberat într-un alt stat membru ca părinți legali ai copilului, indiferent de sex sau starea civilă a adulților și solicită tuturor statelor membre să recunoască căsătoriile sau parteneriatele înregistrate în alt stat membru”.

Lasă un răspuns