Alexei Miller, Șeful grupului rus Gazprom a avertizat, vineri, că prețul gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea creşte şi mai mult din cauza capacităţilor scăzute de stocare.

Miller a subliniat că, cererea pentru gazele naturale este în creștere, iar în prezent capacităţile de stocare din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm), sub nivelul normal.

Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate. Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare”, a avertizat șeful Gazprom, într-o conferință online.

Acesta a descris gazele naturale ca un „combustibil curat”, care ar putea sprijini tranziţia la o energie mai verde, anunțând astfel că este posibil ca prețurile, care în Europa ”au bătut deja toate recordurile”, să continue să crească. 

De la începutul anului, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat, ajungând la un nivel record.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Pentru debutul livrărilor este nevoie de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.

Analiştii nu se aşteaptă ca în urma livrărilor prin acest gazoduct preţurile gazelor să scadă curând în Europa, potrivit Agerpres. 

Lasă un răspuns