UE analizează posibilitatea ca statele membre să realizeze achiziţii comune de gaz

Conform unor documente citate de Reuters, Uniunea Europeană analizează posibilitatea ca statele membre să realizeze achiziţii comune de gaz.

Comisia Europeană va publica o serie de măsuri orientative pe care ţările europene le pot lua în calcul pentru a răspunde în faţa crizei energetice. Acţiunea Comisiei vine după ce mai multe state membre au cerut Uniunii Europene un răspuns în faţa preţurilor record la gaz natural şi energie electrică.

Într-una dintre variantele acestui set de măsuri Uniunea Europeană pune pe masă posibilitatea ca ţările europene să cumpere împreună gaz natural.

Ţările ar putea cumpăra gaz împreună pentru a forma o rezervă strategică, menţionează documentele văzute de Reuters, adăugând că participarea la o astfel de acţiune ar fi voluntară.

Mai multe state membre au răspuns în faţa crizei cu măsuri precum plafonarea preţurilor sau reducerea taxelor pe energie.

Comisia Europeană nu a comentat pe marginea documentelor obţinute de Reuters, care ar putea suferi modificări înainte ca setul de propuneri să fie publicat miercuri.

Nu toate ţările vor un răspuns unitar al UE în faţa crizei. Germania şi Olanda nu îşi doresc o intervenţie în piaţă, în timp ce Belgia este sceptică cu privire la efectele pe care le-ar putea avea demersul prin care ţările europene ar cumpăra gaz împreună.

Lasă un răspuns