ANRE a amendat 4 mari furnizori de gaze cu aproape 2,7 milioane de lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat patru furnizori de gaze pentru că au vrut să majoreze tarifele în timpul derulării contractelor care prevedeau un preț fix.

Cele patru companii sunt Engie România, E.ON Energie România, Restart Energy One și Premier Energy.

Amenzile totale primite se ridică la 2,69 milioane de lei. Controalele au fost făcute în urma numeroaselor plângeri de la clienți.

Companiile Engie România, E.ON Energie România şi Restart Energy One au primit câte o amendă de 800.000 de lei, iar Premier Energy a fost sancționată cu 200.000 lei.

Potrivit ANRE, în ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi, astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începand cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi.

ANRE a dispus acestor furnizori și să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preţ fix, menţinerea preţului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, şi, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preţ fix.

”ANRE va continua să supravegheze comportamentul tuturor furnizorilor şi în situaţiile în care se vor constata încălcări ale dispoziţiilor legale, va proceda la sancţionarea acestora”, a mai transmis instituția.

Lasă un răspuns