Remus Rădoi: Termocentrala Mintia a fost vândută la preț infim comparativ cu potențialul său și importanța strategică pe care o avea pentru România

Termocentrala Mintia a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969.

Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur.

Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) şi construcţii, precum şi din bunurile mobile şi echipamentele aferente.
Termocentrala a funcţionat peste jumătate de secol, fiind una dintre cele mai mari din ţară.

Povestea condamnării la moarte a termocentralei Mintia, din Hunedoara, a început în 2015, chiar pe timpul guvernării Cioloș. Atunci planul de restructurare, care ar fi împiedicat obligativitatea restituirii ajutorului de stat, a fost blocat, fapt care a băgat în faliment și în blocaj termocentrala însă anterior anului 2015, la fel ca și în cazul altor obiective strategice energetice, un rol important în falimentarea lor l-a avut Comisia Europeană, care a impus povara certificatelor verzi pentru producătorii pe cărbune și a interzis, în același timp, ajutoarele de stat.

Să ne amintim de asemenea cum in 2017 se faceau mari demersuri pentru ca acest bun al țării să dispară. Vedeam atunci cum mai mulți activiști Greenpeace România au protestat la Termocentrala Mintia, împotriva funcționării ilegale pe motiv că „Termocentrala de la Mintia nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Activitatea termocentralei ar trebui, în mod firesc, să fie oprită.”

Astăzi Mintia a fost vândută la un preț infim comparativ cu potențialul său și importanța strategică pe care o avea pentru Romania. 91 de milioane de euro preț pe care cel mai probabil statul roman nu l va incasa niciodată asa cum s a mai întâmplat și în alte situații, foarte probabil ca în cele din urma sa ajungă la fier vechi. Felicitări noua tuturor ca lăsăm să se întâmple toate astea!

Scrie Remus Rădoi pe pagina de Facebook

Lasă un răspuns

Previous post Protest masiv la Belgrad împotriva comunității LGBT! Oamenii cer anularea paradei Gay Pride
Next post Elena Radu: Securitatea de pe timpul comunismului a fost ”mic copil” pe lângă ce este SRI-ul acum