Alexandru Rafila: „Nu este exclus” ca vaccinarea anti Covid-19 să devină „sezonieră”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că „nu exclude” ca vaccinarea împotriva Covid-19 să devină sezonieră așa cum este, spre exemplu, vaccinarea anti-gripală.

Susține totodată că această boală „nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică” în România, informează Agerpres.

„Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. (..) Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră. Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe recomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice”, a afirmat Rafila, duminică, la Romexpo, unde se desfăşoară examenul de Rezidenţiat.

El a precizat că este pentru prima dată când se va utiliza “un vaccin adaptat” şi că nu este exclus ca „imunizarea” anti-COVID-19 să devină sezonieră.

„Eu personal, de exemplu, o să mă vaccinez cu cea de-a patra doză. Mi se pare protectiv, aşa cum m-am vaccinat şi împotriva gripei. Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese”, a adăugat Rafila.

Ne întrebăm totuși când a făcut Rafila doză a treia pentru a o putea face și pe a patra? În contextul în care, într-o apariție la un post de televiziune afirma că românii care au trecut prin boală și s-au vaccinat cu primele două doze, nu mai trebuie să o facă și pe cea de-a treia. Acesta a declarat, după şedinţa Comisiei de Sănătate din Parlament, că a ajuns la această concluzie după ce s-a consultat cu specialişti din Israel.

Cu doza trei nu mă voi vaccina. Persoanele care au trecut prin infecţie şi s-au vaccinat cu două doze de vaccin Pfizer, sau o doză de alt vaccin, nu mai trebuie să facă şi a treia doză. Lucrul acesta trebuie foarte clar spus. Domnul doctor Gheorhiţă şi-a schimbat opinia, eu l-am auzit spunând de două ori, că nu este necesar. Eu am discutat cu colegi de ai mei din Israel care studiază îndeaproape aceste vaccinuri. Recomandarea şi pentru Israel, este ca acele persoane care au trecut prin infecţie şi au făcut deja vaccinarea completă, să nu mai facă şi doza a treia„, a spus Alexandru Rafila în urmă cu un an.

Lasă un răspuns