Interzicerea vânzării băuturilor energizante pentru minori 

Interzicerea vânzării de băuturi energizante pentru minori – Galicia interzice vânzarea de băuturi energizante minorilor. Comunitatea autonomă din Spania nu va permite vânzarea și furnizarea de băuturi energizante minorilor și le va echivala cu alcoolul. Aceasta este una dintre măsurile pe care le va aduce Legea Galiția pentru Prevenirea Dependenței la Minori. Galicia devine astfel prima comunitate autonomă din Spania care a adoptă această măsură de interzicere a vânzării de băuturi energizante pentru minori. În regiune trăiesc circa 7300 de români.

Odată aprobată noua reglementare, publicitatea acestui tip de produse nu va fi permisă în rândul copiilor și adolescenților. În plus, în unitățile de vânzare, băuturile energizante nu pot fi amplasate lângă băuturi răcoritoare. „Ne concentrăm și pe publicitatea și sponsorizările” acestui tip de produse, care vor fi limitate, precizează Ministerul Sănătății.

Cu această nouă regulă, „Xunta dorește să meargă mai departe, luând și măsuri pentru a restricționa accesul minorilor la țigări electronice sau băuturi energizante”. În plus, va promova „toleranța zero” când e vorba de orice comportament are legătură cu sticla.

Rezultatele sondajului din 2021 privind consumul de droguri în învățământul secundar – ESTUDES – sunt clare: 40,4% dintre studenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani din Galicia au consumat aceste tipuri de băuturi în ultima înainte de realizarea studiului. Totuși, această cifră este cu aproape 5 puncte mai mică decât cea înregistrată la nivel național – 45,0%.

Câți dintre tinerii spanioli amestecă băuturile energizante și alcoolul?

Sondajul arată, de asemenea, că băuturile energizante au o prevalență mai mare în rândul băieților. Pe de altă parte, conform raportului anual al Observatorului Spaniol pentru Droguri și Dependențe publicat de Ministerul Sănătății în 2022, 16,1% dintre tinerii spanioli amestecă acest tip de băutură cu alcool.

După cum a explicat pentru tve doctorul în Medicină Clinică și Sănătate Publică, Naomi Cano Ibáñez, amestecarea băuturilor energizante cu alcool la populația tânără este „un fenomen în creștere și perpetuat în populație” care dezvăluie „comportamente care creează dependență”. Medicul subliniază că aceste băuturi sunt substanțe psihostimulante și au efecte stimulatoare similare cu cele ale cocainei și cele euforice ale alcoolului. consumul acestui tip de băutură la adolescenți „poate provoca tulburări de somn, nervozitate, iritabilitate și anxietate, precum și tulburări cardiovasculare”.

Lasă un răspuns

Previous post Deces subit la doar 24 de ani în timpul unui maraton. După ce a alergat doar 1 km, tânărul s-a prăbușit și a murit
Next post Uniunea Europeană interzice frigiderele și aparatele de aer condiționat cu freon