Slovacia oprește ajutorul militar acordat Ucrainei

Slovacia este cea mai recentă țară europeană care a anunțat că nu va mai trimite ajutor militar Ucrainei, a anunțat noul prim-ministru Robert Fico.

Adresându-se comisiei parlamentare slovace pentru afaceri europene înainte de plecarea la un summit de două zile al Consiliului European, Fico a pus sub semnul întrebării eficiența sprijinului militar continuu pentru Kiev, care până în prezent nu a dus la o soluție la conflictul din țara vecină.

„După un an de ungere și ucidere, rușii au câștiguri teritoriale mai mari decât Ucraina. Așa că explică-mi ce se va întâmpla peste un an. La urma urmei, vedem că nu există o soluție militară”, a spus el, citat de ziarul Denník N.

Învingătorul alegerilor parlamentare anticipate din Slovacia, care au avut loc la sfârșitul lunii trecute, le-a spus colegilor parlamentari că armata slovacă trebuie să înceapă să acorde prioritate propriului stoc de arme, făcând ecou sentimentul exprimat de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki luna trecută.

El a avertizat, de asemenea, liderii Uniunii Europene că Slovacia nu va susține planurile de a impune alte sancțiuni Rusiei fără o analiză completă a consecințelor unor astfel de măsuri.

Sprijinul militar occidental pentru Ucraina a fost ferm de la invazia rusă a teritoriului de est al țării în februarie anul trecut. Cu toate acestea, cel mai apropiat aliat al Kievului, Polonia, a demonstrat oboseala din ce în ce mai mare resimțită în toată Europa față de războiul prelungit, care nu dă niciun semn imediat de încheiere, retrăgându-și sprijinul militar.

Națiunile Visegrád se îndreaptă treptat către politica susținută de premierul ungar Viktor Orbán la începutul războiului; a refuzat să ofere arme Ucrainei, în ciuda insistențelor președintelui acesteia, Volodymyr Zelensky, și a ales, în schimb, să acorde prioritate sprijinului umanitar pentru civili.

Lasă un răspuns

Previous post In ultimii 20 de ani, prețul coșului zilnic al produselor alimentare a crescut cu 258%
Next post [Două doze Pfizer] I-a cedat brusc inima, la doar 26 de ani