Camera Deputaţilor a aprobat proiectul privind etichetarea/comercializarea făinii de gândaci, greieri, viermi, lăcuste
Până nu de mult, consumul produselor din făină din greieri sau din larve de gândaci părea o teorie desprinsă din zona conspirației, însă lucrurile nu stau așa, dimpotrivă, în România fiind aprobate deja proiecte de legi privind comercializarea și etichetarea unor astfel de produse.
De acum, produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene se prezentă în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, potrivit unui proiect de lege, aprobat, miercuri, în Camera Deputaților, notează Agerpres.
Astfel, etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, cum ar fi larvele gândacului de făină, greieri de casă, lăcustă călătoare, vierme galben de făină, trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni.
Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor, potrivit proiectului. Regula este valabilă indiferent de modul în care este prezentat produsul alimentar respectiv, adică congelat, sub formă de pastă, pulbere, etc.
Dacă produsele alimentare finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri, mai prevede proiectul.