Anularea Green Deal? PPE s-a răzgândit, nu mai vrea sa interzică mașinile pe benzină și motorină în UE până în 2035

Manfred Weber, președintele Partidului Popular European (PPE), care a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor din 9 iunie, a declarat că va face presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie, acesta referindu-se la interzicerea din 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă – un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe şoselele Europei, prevăzut în cadrul “Green Deal”, transmite Politico.

Weber a declarat pentru sursa citată că interdicţia a fost o “greşeală”, promiţând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în “zilele următoare”.

De altfel și Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat pentru Politico faptul că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un “Green Deal” mai puţin restrictiv.

Green Deal este planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

“Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie – aceasta trebuie să dispară”, a spus Liese.

Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei. Totuşi, nu va fi atât de uşor. Anularea interdicţiei privind autovehiculele ar contrazice direct candidatul principal al PPE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicţia şi a susţinut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE.

De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanşa un război total cu partidele de stânga care au susţinut această măsură, menţionează Politico.

Un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: “Nu vor mai fi luate decizii fără PPE”.

La rândul său, Alexandr Vondra, un eurodeputat ceh care a lucrat la legislaţia privind clima pentru grupul radical de dreapta Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), a declarat că politica în domeniul climei va deveni mai “realistă” în următorii cinci ani.

“Dacă aş compara elaborarea politicilor privind Green Deal cu conducerea unei maşini, mă aştept ca noul Parlament European să folosească şi volanul sau pedala de frână, nu doar pedala de acceleraţie”, a spus el.

Green Deal este un pachet complex de legi care reglementează emisiile de gaze cu efect de seră din aproape fiecare domeniu al economiei, dar care se referă şi la mulţi alţi poluanţi industriali. Marea majoritate a pachetului a trecut deja prin Parlament, iar Weber a declarat că PPE nu urmăreşte să dizolve acordul în întregime.

“Nu va exista o revizuire a Green Deal în ansamblul său”, a dat el asigurări.

Lasă un răspuns