Datoria publică a României a atins un nivel record: 845,1 miliarde lei

Ministerul Finanțelor a raportat o creștere a datoriei publice a României în luna martie, cu 3,8 miliarde de lei, ajungând la un total de 845,1 miliarde lei. Această cifră reprezintă un nivel record pentru țară, iar gradul de îndatorare s-a situat la 51,9% din PIB, în scădere față de 52,4% din PIB anunțat anterior pentru februarie. 

Această modificare a fost determinată de o majorare a bazei de raportare a PIB-ului pentru ultimele patru trimestre, conform Profit.ro.

Conform metodologiei UE, datoria în raport cu PIB-ul a fost calculată pe baza sumei PIB-urilor din ultimele patru trimestre, cu cea mai recentă valoare de 1.628,63 miliarde lei, față de 1.605,59 miliarde lei în luna februarie.

Această revizuire a dus la „ajustarea” îndatorării din februarie la 51,7% din PIB. În februarie, datoria era de 841,29 miliarde lei, după o creștere record de aproximativ 40 de miliarde de lei în primele două luni ale anului.

Ministerul Finanțelor a subliniat că „nivelul ridicat al îndatorării reflectă o strategie prudentă de finanțare, cu împrumuturi mai mari în prima parte a anului”.

Lasă un răspuns