Guvernul pune Ministerul Finanțelor să închidă zeci de companii de stat

Guvernul a băgat Ministerul Finanțelor la înaintare, punandu-l să emită un act normativ prin care cele 58 de societăți cu capital de stat care nu au reușit să obțină aprobarea bugetelor sa fie tăiate de la finanțare. Ca și când nu ar fi fost de ajuns, companiile vor primi și amenzi de până la 60.000 de lei, drept pedeapsă că nu s-au încadrat în termenul de 150 de zile pentru stabilirea propriilor bugete.

Culmea este că, în majoritatea cazurilor, entitățile au trimis proiectele de buget, însă acestea au fost respinse de Ministerul Finanțelor, cu explicații evazive.

Potrivit Ministerului Finanțelor, aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici se face în termen de 150 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat, iar în situaţia nerespectării termenului, se suspendă alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru operatorii economici respectivi. În prezent, dintr-un număr de 140 de operatori economici aflați în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea organelor administraţiei publice centrale, ordonatorii principali de credite nu au transmis în vederea aprobării/semnării bugetele de venituri și cheltuieli până la termenul de 150 de zile stabilit prin lege, pentru mai mult de o treime dintre aceștia, respectiv pentru un număr de 58 de operatori economici, susține Ministerul Finanțelor.

Printre acestea se regăsesc 7 societăți aflate în ograda Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, două subordonate Agenției Domeniilor Statului, și RO-ARMYCATERING SA și RO-ARMYSECURITY SA, în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

Totodată, printre companiile care riscă să rămână fără finanțare se mai numără Compania Națională Poșta Română, Romfilatelia SA, Animafilm SA, Institutul de Cercetări Metalurgice, Damen Shipyards Mangalia SA, Compania Națională a Cuprului și Aurului, Electrocentrale Craiova, precum și mai multe administrații de parcuri naționale ale Romsilva.

Ministerul Finanțelor arată că 11 dintre cele 58 de companii de stat nu ar fi transmis în ultimii ani spre aprobare și semnare bugete de venituri și cheltuieli și că printre acestea se regăsesc operatori din ramuri strategice ale economiei naționale, respectiv energie, economie, transporturi.

”Neaprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli, suspendarea fondurilor de la bugetul de stat pentru acești operatori economici, poate conduce la perturbarea majoră a activității lor, cu implicații negative în ramura economiei naționale în care aceștia activează”, se precizează în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență emis de Ministerul Finanțelor.

Pe de altă parte, șefii societăților de stat puși pe lista neagră a ministerului susțin că proiectele de buget au fost trimise la Finanțe, însă au fost respinse cu explicații mai mult decât evazive, de genul înșiruirii mai multor acte normative. Având în vedere că directorii respectivi aveau o experiență în întocmirea bugetelor, singura explicație este că nu s-a dorit aprobarea.

Un exemplu în acest sens este și compania Unifarm, prinsă pe lista cu pricina, al cărei proiect de buget a fost pus în dezbatere publică în urmă cu câteva săptămâni.

Pentru cele 58 de societăți rămase fără buget aprobat, Ministerul Finanțelor vrea să prelungească termenul până la data de 31 octombrie a anului curent, condiționat de întocmirea de către ordonatorii principali de credite a unei analize prin care să se stabilească persoanele vinovate și cauzele pentru nerespectarea termenului de aprobare de 150 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat.

Totodată, alocarea de fonduri de la bugetul de stat se va suspenda pentru cei de pe lista neagră, iar cei care nu obțin aprobarea  bugetului până la 31 octombrie vor avea interdicție la finanțare. În toate cazurile vor fi instituite sancțiuni între 2.000 de lei și 60.000 de lei, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.

Lasă un răspuns