Statul american Kansas a dat în judecată Pfizer pentru că a indus în eroare publicul cu privire la siguranța serului „anti”-Covid

Kansas a dat luni în judecată Pfizer Inc., acuzând gigantul farmaceutic că a prezentat în mod eronat siguranța vaccinului său Covid-19 și că a încălcat legea de protecție a consumatorilor din acest stat.

Procesul a fost intentat de către procurorul general al statului, Kris Kobach, la Tribunalul Districtual din Kansas, comitatul Thomas. Acțiunea susține că producătorul de medicamente a indus în eroare publicul atunci când a declarat că deține un vaccin Covid-19 sigur și eficient.

Pfizer a declarat că vaccinul său ar preveni transmiterea Covid-19, deși compania știa că nu a studiat niciodată efectul vaccinului său asupra transmiterii virusului, potrivit procesului.

„Pfizer a spus că vaccinul său COVID-19 este sigur, chiar dacă știa că vaccinul său COVID-19 era legat de evenimente adverse grave, inclusiv miocardite și pericardite, sarcini eșuate și decese”, a scris statul în plângere.

Acțiunile și declarațiile Pfizer referitoare la vaccinul său Covid-19 au încălcat Legea privind protecția consumatorilor din Kansas, indiferent dacă vreun consumator individual a primit în cele din urmă vaccinul Covid-19 de la Pfizer, se arată în plângere.

Compania a administrat mai mult de 3,5 milioane de doze de vaccin în Kansas la data de 7 februarie 2024, potrivit plângerii.

Plângerea a mai spus că Pfizer și-a menținut propria bază de date privind evenimentele adverse, separată de sistemul federal de raportare a evenimentelor adverse la vaccinuri (VAERS), un sistem național de alertă timpurie gestionat de Food and Drug Administration și de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor pentru a detecta posibilele probleme de siguranță ale vaccinurilor autorizate în SUA.

Baza de date a Pfizer conținea cazuri de evenimente adverse raportate spontan către Pfizer, cazuri raportate de autoritățile sanitare și cazuri publicate în literatura medicală, potrivit procesului.

„Conform informațiilor și convingerilor, baza de date a Pfizer privind evenimentele adverse conținea mai multe date privind evenimentele adverse decât VAERS, deoarece includea atât informații din VAERS, cât și informații care nu se aflau în VAERS”, a scris Kobach.

Pfizer, într-o declarație transmisă prin e-mail, a declarat că „declarațiile făcute de Pfizer cu privire la vaccinul său COVID-19 au fost corecte și bazate pe știință”, iar compania „consideră că cazul statului nu are niciun merit și va răspunde la proces în timp util”.

„De la autorizarea sa inițială de către FDA în decembrie 2020, vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 a fost administrat la mai mult de 1,5 miliarde de persoane, a demonstrat un profil de siguranță favorabil la toate grupele de vârstă și a contribuit la protejarea împotriva rezultatelor severe ale COVID-19, inclusiv spitalizarea și decesul”, a declarat compania.

Statul solicită despăgubiri pentru încălcarea de către Pfizer a Legii privind protecția consumatorilor din Kansas și cere instanței să dispună obligarea Pfizer la plata unor penalități civile pentru presupuse încălcări ale unor ordine de consimțământ anterioare cu statul.

Lasă un răspuns